mandag 7. januar 2013

Bailekalkulatoren ver. 1.0


Det er vanskelig å vite om man skal gå på en rute eller ikke, enten om det er en lang rute i fjellet, på cragget eller helt enkelt et bulder på det lokale klatresenteret. Med Bailekalkulatoren har du muligheten til å finne ut dine sjanser for suksess FØR du går på ruta. Bare gi kalkulatoren litt å tygge på, og den kan spare deg for nok en sur BAIL.ver. 1.0
Joikafaktor:
Ferdighet:
Vanskelighetsgrad på rute:
Vær og forhold:
Commitment:


Bailefaktor: , altså er det % sannsynlighet for BAIL!Ordforklaringer:

Joikafaktor handler om hvor mye, og hvor tungt utstyr. I henhold til Olsendriver er alle som klatrer med hexer joikas. "De som alltid har hexer, alt for mye utstyr, for tungt utstyr, gjerne lavo og samekniv. Ordet kommer av joikaboller. Nå er joika et brabord. Litt sånn som at country ble verdsatt igjen for ti år siden." kilde: olsendriver.blogspot.com
Joikafoktoren beregnes ved en skala fra 1 til 10, der 10 er samekniv og lavo. Husk at joika er bra.

Ferdighet baserer seg ikke kun på rene klatregrader på klippen. Teknikk, hurtighet og alt som er relevant for den aktuelle ruten vil kvalifisere til et høyt tall ved ferdighet. 10 regnes som gode ferdigheter, mens 1 innebærer at du er dårlig kvalifisert.

Både rutens vanskelighetsgrad og lengde er relevante aspekter her. Vanskelighetsgrad skal bestemmes ut ifra ens egne ferdigheter, der 10 innebærer tilnærmet opphevelse av tyngdekraften, mens 1 er en mellomting mellom Karl Johan og Besseggen.

Vær og forhold. Snøforhold, isforhold, spindrift og ekstrem hete. Alt som vil ha betydning for klatringen skal tas med i beregningen. 10 vil representere godt vær og gode forhold, mens 1 er de absolutt dårligste værforholdene man kan vente seg å møte.

Commitment er ståpåviljen og staheten teamet og deg selv har til å kjøre på videre i møte med motstand. På samme måte oppgis "commitment" med tallene 1 til 10, der 10 er evnen til å lide seg igjennom en hver snøstorm, mens 1 er der du gjerne bailer i det samme vekkerklokka ringer.

9 kommentarer:

 1. Viktig spørsmål: Vil bailegraden påvirke seg selv?
  Jeg mener, hvis kalkisen f.eks. gir en bailefaktor på 8.9 (89% sjanse for bail), vil det føre til at man lettere bailer allerede i planleggingsfasen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har man ikke egentlig svart på dette - under commitment ?

   Slett
 2. Hehehe! Mææææd cred til den nye rusbrusen!

  SvarSlett
 3. Et fantastisk bidrag til alpinklatresporten!

  SvarSlett
 4. Jeg har et minne av at du og Oscar prøvde dere på Thanatos uten engang et helt sett kamkiler! (Thanatos = 50m overhengende jammeriss der bare standplassen svelger et par kamkiler.)

  Joikafaktoren var ekstremt lav, det var fint vær, dere var sterke og i god form, commitment var optimal.

  Resultatet=
  BAIL.

  Noe i din kalkulator eller syn på Joika skurrer litt. ;)

  SvarSlett
 5. Resultat kan bli bail selv om det bare er 1% sannsynlighet for det...
  Dersom de ikke tok med nok kammer, så var det vel noe med ferdighetene som ikke var optimalt. jm2c

  Det her var artig.

  Anonym Joika

  SvarSlett
 6. Bøyer meg i støvet! Regner med at til og med Olsendrivers egen statistiker ICO gir Den nye rusbrusen et jobbtilbud.

  SvarSlett
 7. Jeg får ikke baile-kalkulatoren til å fungere. Verken i chrome eller ie.

  SvarSlett
 8. Har rettet opp feil som førte til at kalkulatoren ikke fungerte.

  SvarSlett